Dye Lab

‘Duurzaam’ is een term waar je niet meer omheen kan, ook niet als je je met mode bezig houdt. Waar Europese merken en bedrijven hun product, vaak met moeite (of frisse tegenzin), meer duurzaam proberen te maken, gaat duurzaamheid hand-in-hand met mode uit Afrika. Veel kleding wordt gemaakt van deadstock materiaal die uit het Westen daar gedumpt wordt - afval dus als het ware. Of van lokaal gemaakte stoffen, waar veel ambacht bij komt kijken. Ook produceren de meeste merken geen grote oplages kleding (die niet allemaal verkocht worden), maar werken ze ‘made to order’. Dye Lab is zo een merk. 

Als je de kleding van Dye Lab ziet, herken je mogelijk de printtechniek. Het is dezelfde techniek waarmee Batik (dat veel gemaakt wordt in Ghana) gemaakt wordt, en Adire - een populaire Nigeriaanse stof. Niet alleen voor het verven van de kleding reikt Dye Lab uit naar populaire West-Afrikaanse gebruiken. Ook het ontwerp van hun best verkochte items zal je mogelijk herkennen; het is een herinterpretatie van  bubu’s en agbada’s, wijde ‘overgooi’ jurken die in veel West Afrikaanse landen populair zijn. Niet al hun silhouetten zijn vertalen van culturele items; ze maken ook blouses, culottes, jumpsuits en crop tops - die ook alleen te verkrijgen zijn in hun bekende prints.  

Dye Lab uit Lagos (Nigeria) is een duurzaam merk dat zich niet identificeert met de term. “Het voelt alsof het woord ‘duurzaam’ wordt gebruikt om te greenwashen", vertelt oprichter Rukky Ladoja. Rukky is het creatieve brein achter Dye Lab dat ze in 2020 te midden van de pandemie heeft opgezet. “Ik raakte tijdens de pandemie geïnspireerd door de technieken en materialen die ik om me heen had in Nigeria”. Ze vertelt dat er om haar heen (in Nigeria) niet veel gebeurde en dat ze daardoor als het ware gedwongen werd om te kijken wat er altijd om haar heen is; de weef- en kleurtechnieken die Nigeria rijk is. Dingen waarvoor ze het land niet uit hoefde. 

Met Dye Lab wilde Rukky een Nigeriaanse kleding opnieuw uitvinden.“Veel van onze lokale kleding en materialen dragen we naar culturele gelegenheden, ik wilde een manier vinden om het breder te trekken, om de lokale technieken toe te passen op moderne kleding”. Ze legt uit dat veel van de traditionele verftechnieken dreigen uit te sterven, omdat er te weinig vraag naar is. Door kleding te maken en deze technieken weer toe te passen hoopt ze dat de ambachten blijven leven. Zero Waste is een ander onderwerp dat erg belangrijk is voor Dye Lab, ookal hebben ze het er niet graag over. “Veel van onze silhouetten zijn gemaakt van rechte stroken stof, hierdoor minimaliseren we afval.” Rukky legt uit dat ze zich niet houden aan internationale standaarden maar zelf bewust bezig zijn met duurzaamheid, en daarom liever spreken over ‘responsibility’. In Amsterdam vertelt Ozzy, brand director van Dye Lab, me hoe hun populaire ‘multi-coloured’ items zijn ontstaan: "We hadden veel restmaterialen waar we iets mee wilden doen. We wilden het niet weggooien en gingen ze als een soort van lappendeken naast elkaar leggen. Toen ontstond er een toffe print”. 

“Textiel is een taal. Met onze textiel kunnen wij [Nigerianen] ons verhaal levend houden” Het maken van kleding van lokale textiel met lokale ambachtslieden is voor Dye Lab niet alleen een manier om cultuur in leven te houden. Dye Lab gelooft dat de mode-industrie een aanjager van economische groei in Nigeria is.  “Fashion in Afrika is een business opportunity” geeft ze aan. Het creëert banen in een groeiende economie. 

Dye Lab produceert made-to-order; als je een item besteld, wordt het gemaakt. Over het algemeen duurt het 15 dagen voor je bestelling verstuurd wordt. “Maar, als je een bestelling plaatst, vertellen we je wanneer je je item kan verwachten. Als we de stof al hebben gaat het sneller, maar als het gemaakt moet worden duurt het hele maakproces van kleuren van de materialen tot het in elkaar zetten van de items zo'n 15 dagen” aldus Ozzy. 



Insta: https://www.instagram.com/dye_lab/

Shop: https://dyelab.ng/

Previous
Previous

Long Season

Next
Next

Blog Post Title Two